- 17 września, 2024
- 6 minutes read
Catering na konsolację – najważniejsze korzyści
Organizacja stypy to dla bliskich zmarłego przykry obowiązek, którym muszą się zająć pomimo bólu związanego ze stratą. W tych trudnych momentach warto zatem skorzystać z pomocy innych. Mowa tu jednak nie tylko o rodzinie, ale też o podmiotach, które zapewniają wsparcie w trakcie przygotowań. W przypadku stypy funkcje te spełniają firmy cateringowe. Przekonaj się, w jaki sposób działają i co mogą dla Ciebie zrobić.
Na czym polega catering na stypę?
Choć omawianych przedsiębiorstw działa na rynku sporo (wybór jest szeroki zwłaszcza w dużych miastach), zazwyczaj proponują podobne działania. To Ty decydujesz, z czego skorzystasz. Czego zatem dotyczą usługi cateringu?
- Firma zajmuje się przede wszystkim przygotowaniem posiłków. Możesz liczyć na kilka propozycji menu, które będzie dostosowane do potrzeb Twoich, jak również zaproszonych gości. Pojawią się w nim dania gorące, przekąski, ciasta, a także napoje – kawa, herbata, woda, soki itd. Catering przeważnie jest niezwykle elastyczny, dlatego jesteś w stanie dokładnie zaplanować każdy punkt.
- Gdy menu zostanie zaakceptowane, kucharze zajmą się gotowaniem. Następnie firma cateringowa dostarcza zamówione posiłki i napoje pod wskazany adres w wyznaczonym terminie. Wystarczy zatem je odebrać.
- Do tego dojść mogą jeszcze usługi dodatkowe. Ich katalog bywa mocno zróżnicowany – wymienić trzeba chociażby obsługę kelnerską, jak również pomoc w przygotowaniu sali i stołów.
Jeśli chcesz skorzystać z cateringu na konsolację, musisz koniecznie skupić się na wyborze właściwego podmiotu. Zwróć uwagę na oferty poszczególnych firm, a także na to, jak podchodzą do kwestii rozliczania. Nie zapominaj ponadto o opiniach innych klientów. Przekazywane przez nich informację mogą okazać się niezwykle pomocne. Zwłaszcza gdy musisz wybierać spośród kilku lub kilkunastu przedsiębiorstw.
Catering na stypę – zalety
Nie da się ukryć, że organizacja stypy po pogrzebie to zadanie nie tylko trudne, ale też bardzo przykre. Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób szuka pomocy i okazji do tego, by przynajmniej część obowiązków przenieść na kogoś innego. Współpraca z firmą cateringową może okazać się więc świetnym rozwiązaniem. Dzięki niej:
- zyskujesz pewność, że posiłki podane gościom będą smaczne, przyrządzone ze składników wysokiej jakości,
- możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów związanych z przygotowaniem stypy,
- unikniesz rozmaitych wpadek organizacyjnych,
- masz dostęp do cenionych fachowców.
Duże znaczenie ma również samo podejście firmy cateringowej do realizacji tego typu zleceń. Specjaliści podchodzą do tego z wyczuciem, zapewniając pełne wsparcie na każdym etapie. Między innymi właśnie dlatego tak ważne jest, aby przed podjęciem ostatecznej decyzji przeprowadzić analizę oferty rynkowej i selekcję działających podmiotów.
Oczywiście nie da się przygotować stypy z dużym wyprzedzeniem, tak więc istotna jest gotowość omawianych firm do szybkiego, sprawnego działania. Sprawdź, jakie informacje znajdują się na jej stronie internetowej i co sądzą o niej inni. Dzięki temu nie spotkają Cię żadne przykre niespodzianki, związane chociażby ze słabą obsługą.
Menu na konsolację – czym powinno się wyróżniać?
Choć stypa nie jest wydarzeniem, w przypadku którego jedzenie jest najważniejsze, wcale nie oznacza to, że na stołach może pojawić się byle co. Musisz wziąć pod uwagę jakość serwowanych dań, jak również potrzeby wszystkich gości.
Konsolacja przeważnie trwa dość krótko (maksymalnie kilka godzin), dlatego w zupełności wystarczający wydaje się jadłospis zawierający zupę i drugie danie – mogą być to różne mięsa podane z ziemniakami i frytkami, grillowane warzywa dla wegan oraz rozmaite sery. Dobrym wyborem okaże się kilka rodzajów ciast, a także kawa, herbata i zimne napoje. Do tego dojść mogą jeszcze przekąski w postaci roladek, wędlin i koreczków. Jeżeli postawisz na profesjonalny catering, przygotowanie menu na stypę będzie znacznie łatwiejsze.