- 7 lipca, 2023
- 3 minutes read
Burger po góralsku – jakie składniki może uwzględniać?
Wypad w góry wiąże się nie tylko z wędrówkami po malowniczych szlakach. Dla zdecydowanej większości turystów istotne jest także skosztowanie smakołyków charakterystycznych dla góralskiej kuchni. Nie każdy chce jednak rezygnować ze swoich ulubionych dań, dlatego niektórzy szukają ich wersji w góralskiej odsłonie. Doskonałym przykładem jest góralski burger, który za sprawą podhalańskich dodatków, stanowi połączenie klasyki z lokalną kuchnią.
Góralski burger – czego można się po nim spodziewać?
Turystów mających ochotę na dobre burgery w Zakopanem na pewno nie brakuje. Jest to bowiem danie wyjątkowo smaczne, a na dodatek dość uniwersalne. Pasują do niego przeróżne napoje, zarówno piwo, jak i grzane wino czy sok owocowy. Zanim jednak skosztuje się burgera w wersji góralskiej, warto dowiedzieć się, jakie składniki mogą się w nim znajdować.
Przede wszystkim, w takim posiłku nie może zabraknąć charakterystycznego sera. Mowa tu oczywiście o oscypku. Jest to tradycyjny ser wytwarzany na Podhalu. Jego smak jest wyrazisty i mocno słony. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa oraz innymi dodatkami, dlatego nie dziwi fakt, że znajduje się właśnie w burgerach. Oprócz oscypka, w takim regionalnym daniu można znaleźć również żurawinę. Jeżeli chodzi o warzywa, bardzo często dodaje się plastry grillowanego buraka czy cukinii. Warto jednak zaznaczyć, że danie to może smakować nieco inaczej w sezonie letnim niż w zimowym. W miesiącach jesiennych, w burgerze góralskim można znaleźć na przykład pikantnie doprawioną dynię. Dzięki temu, posiłek będzie miał właściwości rozgrzewające.
Gdzie poszukiwać smakowitych burgerów w Zakopanem?
Chętnie odwiedzana przez gości restauracja w Zakopanem to na pewno Góralski Browar. Serwowane są w niej zarówno dania charakterystyczne dla Podhala, jak i te bardziej klasyczne. Dlatego też, każdy z odwiedzających lokal gości ma szansę znaleźć coś dla siebie. Prawdziwą gratką wydają się być jednak posiłki bogate w najbardziej typowe dla obszarów góralskich dodatki. Nie zabraknie osób, które baczną uwagę zwrócą na burgery. To sycące, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne posiłki, które będą dobrą opcją nie tylko na obiad, ale również na śniadanie czy kolację. Soczyste mięso w asyście chrupiących warzyw i ciągnącego się sera to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Takie danie jest jednak nie tylko smaczne, ale i dość sycące. Burger po góralsku wydaje się zatem rozwiązaniem idealnym zarówno dla osób, którym marzy się kilkugodzinna wędrówka po szlaku, jak i dla amatorów śnieżnego szaleństwa. Idealnym dopełnieniem posiłku w Góralskim Browarze może być grzane wino bądź piwo. Osoby unikające alkoholu mogą zaś skosztować przepysznej, rozgrzewającej herbaty.
Burgery po góralsku to prawdziwa gratka dla miłośników zakopiańskiej kuchni. Smakowitych propozycji można poszukiwać między innymi w Góralskim Browarze, którego menu jest niezwykle bogate zarówno w dania kuchni regionalnej, jak i europejskiej.