Wilk do mielenia mięsa

Wilk do mielenia mięsa

Wilk do mielenia mięsa

Kotlety mielone, sos boloński, farsze na gołąbki – to baza polskiej kuchni. Potraw z mięsa mielonego lub z jego dodatkiem jest sporo również w kuchniach innych krajów. Preparowanie dań z mięsa w warunkach nierestauracyjnych, dla kilku ludzi nie jest większym wyzwaniem.

Kłopot zaczyna się, kiedy zamówienie sięga setek kilogramów na dzień. Optymalnym rozwiązaniem dla dużych zakładów żywienia zbiorowego, sklepów wielkopowierzchniowych oraz masarni jest wilk do mielenia mięsa.

Wilk do mięsa – istotne parametry

O tym jakie sprzęty zakupić, determinować powinny potrzeby – miara przerabianego mięsa w przeciągu doby. Dla niewielkiej restauracji odpowiedni będzie wilk do mięsa będący typem podręcznej maszynki, jaka zmieli w ciągu 60 minut nieco kilogramów mięsa. Duże jadłodajnie, i przede wszystkim sklepy, które dokonują rozbioru tusz zwierzęcych na miejscu i samodzielnie rozdrabniają mięso, potrzebują maszyny o bardzo sporej wydajności, sięgającej nawet 300 kg na 60 minut.

Nie bez znaczenia jest w takim razie moc motoru napędowego oraz funkcja resetu a więc biegu wstecznego. Nieduży wilk do mielenia mięsa nastręcza dokładnego przyrządzenia towaru – mięso bez kości oraz skóry, podzielone na mniejsze kawałki. Wilk do mięsa przemysłowy przerabiający 25 kilogramów na 60 s zmieli spore kawałki łącznie ze skórą. Urządzenia o znacznej wydajności powinny zapewniać możliwość niewstrzymanej produkcji przez co najmniej 45 – 60 minut. Wilk do mielenia mięsa podręczny przeważnie wymaga przerw w pracy co średnio piętnaście minut.

Zakup – ważne kwestie

Obok parametrów związanych z mocą silnika, która rozstrzyga o ilości mięsa mielonego w określonym czasie, wskazane jest skupić uwagę na tworzywo z którego wilk do mięsa jest skonstruowany. Decydując się na kupno dużego, a w konsekwencji kosztownego urządzenia, należy ograniczyć opcję wyboru tylko do wilków wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, prostych w demontażu w zakresie części przeznaczonych do czyszczenia.

Niezwykle kluczową kwestią dla użytkowników jest wielkość oraz budowa tacy podawczej. Zazwyczaj są one płaskie i niezbyt głębokie. W dużych wilkach należałoby mieć tacę głęboką, która pomieści kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Każdy solidny dystrybutor wyposażenia do rozdrabniania mięsa powinien mieć w swojej domyślnej ofercie montaż, przeszkolenie w zakresie obsługi, a następnie serwis sprzętów – zarówno gwarancyjny jak i dodatkowy.

Warto zobaczyć: wilk do mięsa przemysłowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *